31. aug. 2012


Hvordan kan fagblogg bidra til læring?


Først og fremst vil jeg si at jeg er veldig spent på dette med fagblogg, fordi det er første gang jeg skal sette meg inn i noe slikt. Jeg hadde forskjellige tanker rundt dette med fagblogg, men etter å ha lest andre fagblogg som presenterer forskjellige emner og temaer som er skolerelevant, følte jeg at dette kunne være et godt initiativ til å bidra til noe nytt innenfor skole og læring. 

Når det gjelder om hvordan fagblogg kan bidra til læring, er det flere punkter som dukker opp. Som for eksempel kan fagblogg bidra til å se faget, eller emnet du jobber med, fra et annet synspunkt.  Etter for eksempel endt undervisning eller skolehverdag kan du ta deg for ting du har lært og presentere dette slik at andre også får muligheten til å se og lese, og til å egne seg kunnskaper og tanker rundt det du har lært og erfart. På denne måten vil du også få muligheten til å reflektere over egen læring.

Ting du har reflektert og skrevet ned som blogginnlegg, kan du senere ta fram og bruke det til å øve deg opp til prøver eller eksamener. Fordi når du skriver blogginnlegg vil dette ligge som huskelapp eller notater fra undervisningen, som du selv har reflektert og være lett tilgjengelig når du trenger det.

Det du deler og skriver, og leser fra andres fagblogg, vil på en måte være en dokumentasjon av ting som du skulle ha lært og være en god redskap til å utforske mer på emner som har blitt tatt opp. Gjennom å lese andres innlegg og få en bedre innsikt i hva andre tenker og føler om noe spesielt, vil også være en viktig egenskap til å kommunisere med andre ved å for eksempel skrive egne meninger som kommentar, eller komme med argumenter som støtter opp det som har blitt sagt, eller med gode tips om hvordan ting kunne ha blitt sagt eller gjort på en annen måte.

Så det å skrive blogg er ikke bare det å bruke data- og skrivekunnskaper til å få fram masse ord, men noe nyttig innenfor skole og skolehverdagen som kan brukes gjøres om på noe annerledes og læringsrikt. Det å skrive blogg er ikke bare nyttig for deg selv, men også for andre som kanskje er like interessert i noe som deg selv. 

Ese :)

29. aug. 2012

Kildebruk/Kildekritikk

Forelesning fra 28.8.2012

I denne forelesningen fikk vi informasjon om ulike kilder vi kunne bruke. Vi fikk informasjon om både hvilke kilder som var sikre og hvilke som vi burde kikke mindre i. Av typiske kilder vi kunne bruke var www.google.no, www.wikipedia.no, www.snl.no osv. 

Det var også greit å vite hvordan vi skulle søke etter noe og hvilke ord og tegn som var viktige å huske på når vi skulle søke etter flere ting. Altså det å snevre inn eller utvide søket. 

Det var ikke bare typiske og mest populære nettsider/kilder som var alltid brukbare. Vi ble tipsa om noen andre kilder som høgskolens bibliotekbase/søkemotor og andre databaser som inneholdt en del skolearbeid og skolerelevante artikler og skriv. 

Når det gjelder det å være kildekritt er det viktig å vurdere kritisk hvem som er opphav til informasjonen som er lagt ut. Det er spesielt viktig å se på hvilke interesser som ligger bak det som er skrevet. Det er også viktig å vurdere hva slags kvalitetskontroll som ligger bak informasjonen og eventuelt sammenligne informasjonen du finner fra flere hold. 

Syv søkestrategier
  1. Bruk flere metode og verktøy samtidig
  2. Lær deg avanserte søk og boolske søkeoperatører
  3. Søk på engelsk
  4. Bruk tid på å finne gode kilder og databaser på fagområdet ditt i den dype weben,
     og lagre disse kildene til senere
  5. Bygge opp søkeferdigetene over tid
  6. Kombinder søk on-og offline (Offline = flytt kroppen til biblioteket)
  7. Velg søkestrategier og verktøy etter behov

25. aug. 2012

Nytt år, nye muligheter!

Velkommen til bloggen min i faget norsk2 :)