9. jan. 2013

Sakprosa

Sakprosa er tekster som brev, lover, bruksanvisninger, faktabøker o.l. Den blir også kalt det motsatte av skjønnlitterære tekster og er informative. Sakprosaen finnes overalt og bygger samfunnsinstitusjoner. I tillegg er det slik at sakprosa er tekster fra virkeligheten som ikke inneholder fiksjoner eller er diktet opp.

Sakprosa i skolen brukes til å formidle fagstoff til elevene. Men det er ikke bare fagstoff barna tilegner seg fordi sakprosa bidrar også med å gi elevene rom for lesing som gir mengdetrening. Ulike sjangre innenfor sakprosa gir også elevene nye kunneskaper om ulike sjangre elevene senere kan møte i hverdagen.

Det at elevene lærer seg nye måter å skape tekst på ved hjelp av ulike sjangre øker det igjen det språklige bevisstheten hos elevene og de lærer nye måter å kommunisere på ved bruk av ulike typer tekster til ulike typer mottakere.

Så det er ikke bare fagstoff som vi kan forbinde sakprosaen med, også andre viktige punkter som bygger på utvikling og utdanningen til elevene finnes i denne type sjanger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar