2. juni 2013

Gift

«Gift» er skrevet av forfatteren Alexander Kielland og er en allvitende forteller. Det vil si at man er inne i hodet på personene. Boken handler om flere personer med blant annet:

Wenche Løvdahl som er gift med Carsten Løvdahl og har en sønn som heter Abraham Løvdahl. Wenche er en rik kvinne som har latt mannen Carsten styre sine penger. I boka får vi vite om en trekantdram som skjer mellom Wenche, Carsten og Michal Mordtmann. I den andre siden er det også en annen kamp, kampen om sønnen Abraham. Foreldrene har ulik syn på religion og livet, og strider om hvorvidt sønnen deres skal konfirmere seg. Selv om i en liten periode Abraham blir sur på læreren som gjør bestevennen hans syk, hører han etterhvert på sin far frem til han skal konfirmeres.

Boka handler mye om Wenche Løvdahl og at hun er ulykkelig gift. Hun får et litt annerledes forhold til den nye foretningsmannen Michal Mordtmann. Hun blir gravid av mannen Carsten, men går til Michal hvor hun blir avvist. Hun blir ulykkelig, går hjem og tar selvmord.

Vi har også med «Lille» Marius som er sønn av en enslig mor. Han er generelt dårlig i skolen, men er god i latin. Noe som senere tar livet av han, fordi han en dag på skolen ikke klarer å svare på spørsmål han blir stilt og mister all tro på seg selv. Marius blir syk og dør. Siste ord som kommer ut av munnen hans blir «Mensa rotunda». Abraham som er da beste og eneste vennen hans blir lei seg, men kommer senere over sorgen. Marius blir et offer for datidens skolesystem.

Tema med to alternativer:

1) Med Wenche Løvdahl som sentum:
Boka handler, dypest sett, om hvordan en fremtidsrettet, avansert kvinne bukker under for kyniske og manipulerende menn (ektemannen Carsten og «elskeren Michal).

2) Med Abraham Løvdahl i sentrum:
Boka handler, dypest sett, om hvordan en ung gutts sunne opprørstrang og rettferdighetssans må gi tapt under trykket av skolesystem (latinskolen), religion (konfirmasjon) og overklassens konformitet (faren Carsten Løvdahl).

Bokens tittel kan tolkes på to måter. "Gift" er hvordan Wenche tar livet av seg, og giften i skolesystemet som dreper Marius.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar