2. juni 2013

Jenny

Romanen er skrevet av Sigrid Undset i 1911 og har mange likhetstegn med forfatterens egen kjærlighetshistorie. Jenny er hovedpersonen i romanen, ung kvinne, malerinne, svært radikal og fri. Hun er også jomfru selv om hun er 30 år.

Først møter vi Helge Gram i livet til Jenny og dette skjer i Roma. De to blir kjent med hverandre og finner ut at de egentlig er ganske like. Dermed innleder de et litt forsiktig forhold. De reiser tilbake til Kristiania hvor Jenny blir presentert til familien Gram, som er ulykkelig gift. Senere får vi vite at Jenny egentlig ikke elsker Helge og tross for aldersforskjellen mellom Jenny og Helgens far, Gert Gram, blir de forelsket i hverandre. Faren skiller seg fra Helgens mor og Jenny blir gravid. Barnet lever bare i noen få uker og mister livet sitt, noe som gjør at Jenny blir deprimert og lei seg. Hun slutter å arbeide og reiser tilbake til Roma.

I Roma, bor hun sammen med Gunnar Heggen som er glad i henne og som vil gifte seg med henne, men Jenny ser på han som bare en venn. En kveld kommer Helge på besøk og han vet ingenting om fortiden, forholdet mellom faren og Jenny. Etter at Helge har gått, tar Jenny sitt eget liv.

Romanen Jenny er en veldig tragisk roman, som handler om kvinnen som lengter etter noen å elske og bli elsket. Mange mener at Sigrid Undset skriver om seg selv. Hun bruker egne skildringer av omgivelsene og kunstnermiljøet hun beskriver i boka er veldig likt det hun selv var en del av når hun bodde i Roma.


1 kommentar:

  1. Dette var et fint referat av boken Jenny. Jeg likte boken godt!

    SvarSlett