3. juni 2013

Sjur Gabriel

Skrevet av Amalie Skram i 1887. Sjur Gabriel er første bok i serien Hellemyrfolket.

Boka handler om Sjur Gabriel, hans kone Oline og deres 5 barn som er svært fattige, men som driver en liten gård på Hellemyren utenfor Bergen. I tillegg driver de også med fiske for å gi støtte til inntekten, noe som sjelden blir bedre.

Sjur Gabriel er en gudfrytig mann som har en stygg hemmelighet som gnager samvittigheten og det er at han har gravd ned en «uekte» barn i fjøsgulvet som han fikk med ei tjenestejente før i ungdomstiden. Kona Oline, er alkoholiker og rømmer ofte fra gården for å drikke seg full i byen. Sjur Gabriel er veldig lei av dette og ender opp med at han gir henne juling.

Oline blir gravid og fødselen koster mye. Hun blir også lagt inn på sykehuset og regningen her i fra blir også lagt til på, noe som Sjur Gabriel får vanskeligheter for å betale. I tillegg ansatter han Aslak for å hjelpe til med arbeidet på gården, men han er slurvete og det ender med at Sjur Gabriel slår han halv i hjæl. Sykehusregninga må selvfølgelig bli dekket av Sjur Gabriel, som om han ikke har mye han må betale fra før.

Sjur Gabriel utvikler et spesielt forhold til Vesle-Gabriel, nyfødt sønn som vokser opp med mye sykdom og som tilslutt dør i ung alder. Sjur Gabriel tar dette som et tegn fra Gud for det han har gjort med «uekte» barnet han hadde med tjenestejente i ung alder. Han mister håper og begynner å drikke sammen med sin kone.


Temaet i Sjur Gabriel er en fattig manns fortvilte og forgjeves kamp mot sin «genetisk» forutbestemte skjebne.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar