2. juni 2013

Pan (bok)

Romanen «Pan» er skrevet av Knut Hamsun og er en kjærlighetshistorie som inneholder miljøkildringer. Hovedpersonen er jeger løytnant Thomas Glahn og handelsmannens datter Edvarda. Smedens kone som også er elskeren til Glahn, får vi også høre om i boka.

Glahn er en tilreisende jeger som tilbringer en sommer i en hytte sammen med hunden son Æsop i Nord-Norge. Han lever på utsiden av samfunnet, samtidig som han forsøker på sitt vis, å tilnærme seg den kulturelle eliten. Han forelsker seg i Edvarda og dette er en kjærlighet preget av glad forventning, tilnærmelser, tilbaketrekninger, avvisninger, sjalusi, ydmykelser, sårede følelser og hevnakter. Selv om han er forelsket i Edvarda, blir han flere ganger sammen med Eva.

Pan er en jeg-roman med 38 kapitler som er fortalt av Løytnant Glahn og 5 kapitler er fortalt av X etter Glahns død. Tilsammen 43 kapitler i jeg-form.

Høydepunktet i boka er når Glahn kommer med liket til hunden Æsop og leverer til Edvarda, noe som representerer slutten mellom dem.

Forholdet mellom natur og kultur blir også fortalt. Glahn er et naturmenneske og har hytta og smedens kone Eva sammen med seg. Edvarda er et mer kulturmenneske. Når disse to personene møtes, oppstår det oftest en konflikt mellom dem.

Tema er en frusturert mann som forsøker å rasjonalisere hendelser som skjedde for 2 år siden.  

1 kommentar:

  1. Fint sammendrag og forklaring av bokas inndeling. Er enig med deg at den døde hunden som blir gitt til Edvarda er et høydepunkt i historien sammen med øyeblikket der han sprenger ut en stein som treffer Eva.

    SvarSlett